Sungrow: FAQ

Onze leverancier Sungrow, wereldleider in omvormers, is de eerste omvormerfabrikant die de CB-certificering Internationale Beveiligingsnorm IEC 62443-4-1 heeft behaald.

Wat houdt dit in en waarom is dit zo belangrijk? Wij leggen het u graag uit in deze Q&A:

 

Wat is CB-certificering?

IECEE CB-certificering is een internationaal certificeringsprogramma. Dit programma houdt de wederzijdse erkenning in van testresultaten en certificaten voor de veiligheid van elektronische componenten, bedrijfsuitrusting en producten.

De CB-certificering is ontwikkeld door de Internationale Elektrotechnische Commissie voor Elektrische Apparatuur (IECEE).

Wat houdt de CB-certificering Internationale Beveiligingsnorm IEC 62443-4-1 in?

De norm IEC 62443-4-1 bevat procesvereisten voor de veilige ontwikkeling van producten die worden gebruikt in industriële besturings- en automatiseringssystemen (IACS). De richtlijn beschrijft een veilige ontwikkelingslevenscyclus voor de ontwikkeling en het onderhoud van veilige producten.

Deze richtlijn is een van de richtlijnen voor beste praktijken geselecteerd door de Europese netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS-richtlijn). Landen zoals de Verenigde Staten, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Australië en India hebben de norm aangenomen als hun nationale wet.

Waarom is deze certificering belangrijk?

Ook solarinstallaties kunnen te maken krijgen met cyberaanvallen. Informatie kan worden gestolen en systemen kunnen worden verstoord. Door certificering kan cyberveiligheid beter worden gegarandeerd.

De richtlijn IEC 62443-4-1 ziet cyberbeveiliging als een continu proces en richt zich op de ontwikkeling van IACS-componenten die ‘secure-by-design’ zijn. De integratie van deze componenten in een industriële omgeving moet worden beheerst door een beleid en praktijken met diepgaande verdedigingsstrategieën (defense-in-depth). Een defense-in-depth strategie verwijst naar een cyberbeveiligingsaanpak waarbij meerdere beveiligingslagen worden toegepast.

Wat is er zo bijzonder aan de verkrijging van de certificering?

Sungrow is de eerste onderneming met de CB-certificering van deze norm in de sector van de hernieuwbare energie. Dit is een belangrijke mijlpaal in de constante aandacht die Sungrow besteedt aan het tegengaan van cybersecurity.

Wat betekent dit voor het product?

Van ontwerp en ontwikkeling tot testen en implementatie volgt Sungrow nauwlettend het strenge levenscyclusproces voor een veilige productontwikkeling, inclusief veiligheidsmanagement, specificatie van beveiligingsvereisten, veilig ontwerp, veilige invoering, verificatie, validatie en testen van de beveiliging, beheer van beveiligingsproblemen en beheer van beveiligingsupdates en -richtlijnen.

Om welk product gaat het?

De Sungrow iSolarCloud-systeemoplossing voldoet aan alle vereisten van de norm. Sungrow behoort daarmee tot de weinige bedrijven die een gecertificeerde oplossing bieden waarbij beveiliging vanaf de start van de ontwikkelingscyclus in de producten is verwerkt.

Bekijk hier het volledige Sungrow assortiment.

 

Wilt u meer weten over de producten die Sungrow te bieden heeft? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag verder.