Steeds meer drijvende zonnepanelen

Het aandeel van drijvende zonnepanelen neemt wereldwijd toe. Ruim 1,1 gigawatt is er opgewekt aan energie in september 2018.

De groei van het aantal drijvende zonnepanelen kun je stormachtig noemen. Ter vergelijking: eind 2014 werd 10 megawatt opgewekt. Dit is minder dan één procent van de 1,1 gigawatt nu. De Wereldbank ziet een groot potentieel voor de drijvende panelen. De meest voorzichtige schattingen gaan uit van een potentiële opbrengst van 400 gigawatt, stelt de organisatie.

Voordelen drijvende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen hebben als groot voordeel dat er geen land opgeofferd hoeft te worden. Qua kosten zijn de panelen bijna gelijk aan zonnepanelen op daken. Volgens de Wereldbank zijn de beginkosten hoger, maar wordt dat weer gecompenseerd door de hogere energie-opbrengst. Doordat de panelen in het water liggen, blijven ze koeler dan normale panelen en kunnen ze meer energie opwekken. Ook maakt de weerkaatsing van zonlicht op het water een hogere opbrengst mogelijk.

Op dit moment zijn de grootste drijvende zonneparken ter wereld te vinden in China. Maar ook in Nederland zijn er verschillende drijvende zonneparken te vinden. Zo ligt er in het Gelderse Lingewaard een drijvend zonnepark van 6.150 zonnepanelen. Dit project is gebouwd na een burgerinitiatief. Het park levert groene stroom voor circa 600 huishoudens.

Volop testen en bouwen

Daarnaast wordt er veel getest rondom drijvende zonneparken. Zo worden de verschillende weersomstandigheden getest op de zonnepanelen, maar wordt ook de vergelijking gemaakt met tussen een drijvend zonnepark en een elektriciteitscentrale.

De Leidse start-up Oceans of Energy zal de primeur hebben voor eerste drijvende zonnepark op zee. Hierbij moet rekening gehouden worden op de omstandigheden op zee. Deze kunnen veel onstuimiger zijn dan op de binnenwateren. Ook onze zuiderburen zijn bezig met drijvende zonneparken. Daar investeert de federale regering in drijvende zonneparken op “oude waterpartijen”, waar het water verder geen functie heeft.

 

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl