Q&A: First Solar

First Solar werd opgericht in 1999 en is vandaag de grootste producent van zonne-energie op het westelijk halfrond, die zijn technologie wereldwijd aanbiedt. First Solar, dat zijn hoofdkantoor heeft in Tempe, Arizona, vervaardigt PV-modules met dunne film die zorgen voor een hogere energieduur en lagere gestandaardiseerde elektriciteitskosten (levelized costs of electricity – LCOE). First Solar bezit en exploiteert productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Maleisië en Vietnam en bouwt momenteel extra fabrieken in Ohio, VS en Tamil Nadu, India.

Korte introductie van Matt Merfert:

Matt is verantwoordelijk voor de bedrijfsontwikkeling en verkoop van First Solar’s dunne film zonnetechnologie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Matt heeft meer dan 15 jaar ervaring in de zonne-energie-industrie, beginnend met het installeren van residentiële en commerciële daksystemen in Californië en meegroeiend met de industrie om utiliteitsschaal zonne-energiecentrales op de grond te ontwikkelen en te bouwen.

Sinds 2017 is Matt gevestigd in Amsterdam. Matt is momenteel voorzitter van de werkstroom Duurzaamheid van Solar Power Europe. Hij werd in 2014 geïdentificeerd als een ‘Solar Pioneer’ door de Middle East Solar Industry Association, en behaalde in 2010 een Fellowship in Sustainable Energy aan de Cornell University.

Vertel ons iets over First Solar’s reis in Europa:

First Solar is al sinds 2005 voortdurend actief en voorziet Europa van energie met zijn dunne-filmtechnologie. Tot op heden voorziet First Solar technologie grootschalige energiecentrales in alle belangrijke Europese zonne-energiemarkten van stroom, voor een totaal van meer dan 5500MW.  First Solar heeft verkoop- en aftersaleskantoren, naast een module-recyclingbedrijf in Duitsland.

Kunt u ons meer vertellen over de productie van de First Solar Series (6 Plus)?

First Solar’s Series 6 platform is de nieuwste evolutie van de CdTe dunne film technologie die First Solar al meer dan 25 jaar produceert en verbetert. In elk van onze fabrieken worden modules van begin tot eind in slechts 4,5 uur afgewerkt. Het productieproces is in hoge mate geautomatiseerd, gebruikt veel minder energie en slechts ongeveer 2% van het halfgeleidermateriaal in vergelijking met kristallijne siliciummodules op een basis per watt. Het belangrijkste is dat het hele productieproces onder één dak wordt voltooid, wat een ongeëvenaarde kwaliteitscontrole en 100% traceerbaarheid van de toeleveringsketen mogelijk maakt.

Wat is de samenstelling van de First Solar-modules?

First Solar-modules zijn altijd gebouwd met een robuuste en duurzame glas-glasconstructie. Tussen de twee lagen glas bevinden zich uiterst dunne lagen contacten, geleiders, lasergesneden halfgeleiders en laminaten voor de afdichting. Toen het moduleformaat veranderde van 60cm x 120cm naar de grotere Series 6 vormfactor, ontwikkelde First Solar een innovatief ondermontageframe in samenwerking met toonaangevende BOS-leveranciers voor een intuïtieve en snelle installatie.

Wat zijn de technische voordelen van een First Solar Module?

Om te beginnen verschilt dunne film van silicium – de andere samenstelling en constructie leidt tot een ander gedrag in het veld. De levensduurprestaties zijn zeer stabiel, Series 6 wordt geleverd met een van de beste degradatiegaranties op lange termijn in de industrie: vanaf 98% in het eerste jaar en een maximale jaarlijkse degradatie van slechts -0,3% per jaar gedurende 30 jaar.

De modules zijn ontworpen met een gestroomlijnd, bijna zwart uiterlijk en bevatten geen bypass diodes – hierdoor wordt niet alleen een kritisch storingspunt vermeden, maar ook de niet-lineaire prestatieverliezen die optreden bij bijna beschaduwing. First Solar modules hebben een lineair profiel voor schaduwverlies, waardoor bij projecten met beperkte ruimte een kleinere afstand tussen de rijen mogelijk is. Dunne film wordt niet aangetast door door licht geïnduceerde degradatie (LID) en door licht en verhoogde temperatuur geïnduceerde degradatie (LeTID), problemen die siliciummodules teisteren.

Wat zijn de belangrijke certificaten en keurmerken voor de Series 6 Plus?

De PV-modules van First Solar worden geleverd met alle verwachte IEC-certificeringen, zoals 61215, 61730, 61701 (zoutnevelcorrosie) en 60068-2-68 (stof- en zandbestendigheid); en de fabrieken zijn gecertificeerd volgens ISO 9001 voor kwaliteitsbeheer, ISO 14001 voor milieubeheer en ISO 45001 voor gezondheid en veiligheid op het werk.

Maar wat de Series 6 Plus echt onderscheidt, is het vermogen om uitgebreide duurzaamheidstests te doorstaan die veel verder gaan dan de IEC-basisvereisten, zoals de Long-Term Sequential Test en de Thresher Test.

Vertel ons eens over First Solar’s benadering van verantwoorde zonne-energie:

First Solar’s Serie 6-modules zijn ’s werelds eerste PV-product dat is opgenomen in het EPEAT-register voor duurzame elektronica. De certificering voert een strenge levenscyclusbeoordeling uit en kijkt naar alle aspecten en effecten van het product. Het jaarlijkse openbaarmakingsrapport van EPEAT is online beschikbaar.

Wij zijn ook van mening dat zonne-energieoplossingen pas echt duurzaam kunnen zijn als ze op verantwoorde wijze worden beheerd aan het einde van hun levensduur. First Solar is de enige modulefabrikant met wereldwijde in-house recyclingfaciliteiten. Ons beproefde recyclingproces levert hoge terugwinningspercentages op: tot 90 procent van het halfgeleidermateriaal, dat kan worden hergebruikt in nieuwe modules, en 90 procent van het glas, dat kan worden hergebruikt in nieuwe glasproducten.