PVO Inside: Solar Solutions 2019

Wat viel ons op bij Solar Solutions 2019?

Vele nieuwe productinnovaties werden geshowd tijdens dé beurs van solar Nederland. Deze editie van drie dagen is afgesloten met een recordaantal van 11.281 bezoekers. Ook een mooi nieuw kampioenschap is in het leven geroepen: het Nederlands Kampioenschap Panelen Plaatsen. Graag vertellen wij u meer over wat ons opviel tijdens Solar Solutions 2019.

Nieuwe introducties op Solar Solutions 2019:

Zonnepanelen

Trina Solar introduceert Honey M in Black

Trina presenteerde haar nieuwe “Full Black” module. Deze module is geheel zwart én levert 340W meer vermogen op dan eerdere panelen. Een uitermate geschikt model voor de residentiële markt. Daarnaast introduceerden ze ook het eigen PV drijfsysteem, aangezien hier steeds meer vraag naar is vanuit de Nederlandse markt.

Jinko showt paneelserie Cheetah

Onze nieuwe leverancier Jinko Solar showde tijdens de drie beursdagen de ultra-hoge vermogen panelen van de Cheetah-serie. Deze serie nemen wij op in ons standaard assortiment, omdat het een uitermate geschikt project paneel is mét hoog vermogen. Met de Cheetah-serie introduceert Jinko nieuwe wafer afmetingen en nieuwe cel- en module ontwerpen waardoor het paneel hoge resultaten behaalt, zelfs boven 400Wp.

Bekijk hier ons aanbod van Jinko Solar

 

Omvormers

Growatt introduceert MAX-omvormers én de nieuwe 1-fase omvormerserie

Growatt presenteerde tijdens Solar Solutions zijn nieuwste commerciële omvormer: de Growatt MAX (50kW – 80kW). De omvormer heeft 6 MPPT-trackers waardoor een veel flexibelere pv-configuratie en installatie mogelijk zijn.

MAX hanteert een quad-core-architectuur, waardoor deze beter in staat is om informatie te verzamelen, uit te wisselen en te verwerken om betere bescherming en slimmere operation-en-maintenance-mogelijkheden te bieden. De omvormer heeft verder diagnosefuncties om de werkomgeving van de frequentieregelaar te garanderen en tijdig problemen op te lossen in het geval van storingen. Verder maken functionaliteiten zoals bewaking op afstand via de cloud het onderhoud veel eenvoudiger.

Daarnaast presenteerde ze ook voor het eerst de nieuwe 1-fase omvormer serie MIN 2500-6000TL-X (2.5kW – 5kW). De nieuwe enkelfase omvormers zijn voorbereid op de toekomst. Het nieuwe model is voorbereid om aangesloten te worden op een opslagsysteem. Daarnaast is de omvormer maar liefst 35% lichter dan zijn voorganger. De verwachte lanceerdatum voor Nederland is eind 2019.

Download hier de datasheet

SolarEdge presenteert nieuwe designer tool

SolarEdge presenteert de SolarEdge Designer. Een gratis, web gebaseerde tool waarmee men de ontwerpkosten van PV-systemen laag houdt. De onlinetool kan gebruikt worden om SolarEdge-systemen te plannen, te ontwerpen en uit te voeren. Doordat de SolarEdge Designer gebruikmaakt van satellietbeelden, kan het ontwerp van een PV-systeem onmiddellijk gevalideerd worden, wat tijd en kosten bespaart. De tool vereenvoudigt ook het elektrische ontwerpproces, geeft advies over de te gebruiken producten en maakt een materiaallijst aan. De SolarEdge Designer is nu overal ter wereld verkrijgbaar en wordt gehost in de cloud met toegang vanaf elke Mac of pc.

SMA introduceert de Sunny Highpower PEAK3

De Sunny Highpower PEAK3 van SMA is tijdens Solar Solutions voor het eerst op een Nederlandse beurs te zien. Deze stringomvormer is de centrale bouwsteen van de SMA-oplossing voor pv-centrales met een decentrale architectuur en systeemspanningen van 1.500 DC.

De PEAK3 maakt een DC/AC-verhouding tot 150 procent mogelijk. De automatische SMA Smart Connected service vergemakkelijkt verder het beheer en onderhoud en verlaagt de servicekosten over de totale projectduur. Het compacte ontwerp en geringe gewicht met op maat gemaakte onderdelen zorgen voor een snelle en veilige installatie. Bovendien maakt de DC Combiner Box efficiënte planning en eenvoudige uitbreiding van grootschalige zonne-energiecentrales mogelijk. Dankzij de modulaire aanpak kunnen projecten namelijk worden geschaald.

 

Wat ons nog meer opviel:

NK Panelen Plaatsen

Het eerste NK Panelen Plaatsen dat tijdens de 3 beursdagen op Solar Solutions plaatsvond, had een spannende finale. De snelste eindtijd werd genoteerd tijdens het laatste tweegevecht tussen twee installatiebedrijven. De titel ging naar Mark Bos en Ben Kremer van Solar Noord, proficiat heren!

Terracotta X-tile panelen

De Nederlandse zonnepanelenfabrikant Exasun introduceert zijn terracotta X-tile zonnepanelen. Op de eerste dag van de beurs werd het product bekroond met de Solar Solutions Innovation Award. Het juryverslag legt uit waarom:

De terracottakleur van dit zonnepaneel past uitstekend bij de Nederlandse markt. Daarbij is er volop aandacht voor het belangrijke issue: de vermindering van de opbrengst door het aanbrengen van kleur. Exasun werkt hard om de meerprijs van 10 tot 15 procent en het opbrengstverlies van 20 procent te verlagen. Zo is het bedrijf er al in geslaagd om met de kleur grijs een opbrengstverlies van slechts 6 procent te realiseren. Deze innovatie is een belangrijke stap. Maar we zijn er nog niet.

Bekijk hier de sfeerimpressie van Solar Solutions 2019