Opbrengst zonnepanelen gemiddeld hoger in eerste halfjaar 2018

Op basis van langjarige gemiddelden is geconstateerd dat in het eerste halfjaar van 2018 de zonnepanelen met 13 procent beter hebben gepresteerd. Dit komt met name door de zeer zonnige maanden februari en mei.

De zonuren in de afgelopen maanden liggen fors boven het gemiddelde. Dit blijkt uit het aantal zonuren dat is gemeten in De Bilt. Het eerste half jaar van 2018 was erg zonnig, waar februari dit jaar scoorde met 159 zonuren, terwijl het gemiddelde voor februari ligt op 85 zonuren. Ook mei scoorde beter dit jaar, normaal gesproken is mei goed voor 213 zonuren maar dit jaar lag het aantal op 283 zonuren.

Over het eerste halfjaar genomen, steeg het aantal zonuren met een kleine 16 procent ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Dit resulteert in 10 procent meer uren aan zoninstraling. De opbrengst lag hierdoor in het eerste halfjaar per saldo 13 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vorig jaar lag de meeropbrengst in de eerste helft van het jaar op ongeveer 3 procent.

Het tweede halfjaar zijn we in juli ook al goed begonnen met een hoop zonuren. Wellicht ook een nieuw record voor het tweede halfjaar?

 

Bron: Solar Magazine