Market Alert (!)

.

Update 06-02-2020

Het Coronavirus is nog steeds het gesprek van de dag. Ook voor ons. We blijven u updaten over de laatste stand van zaken.

Er zijn een aantal belangrijke signalen, die invloed op de beschikbaarheid en prijzen zouden kunnen hebben:

  1. De uitbraak van het virus wordt nu geschaard onder ‘farce majeur’, zie onderstaande link: https://www.cnbc.com/2020/01/30/reuters-america-china-trade-agency-to-offer-firms-force-majeure-certificates-amid-coronavirus-outbreak.html. Dit betekent dat Chinese fabrikanten, indien ze hier gebruik van willen maken, onder gemaakte afspraken uit kunnen komen.
  2. Fabrieken kunnen voorlopig nog niet opstarten omdat het personeel niet kan komen, vervoer van materialen lastig is en voorlopig blijft en de productie van deze ‘raw materials’ uiteraard ook vertraging oploopt.
  3. Er komen steeds meer signalen dat met name de markten in China en India vanaf Q2 sterk zullen groeien door nieuwe stimuleringsmaatregelen. Hiermee verwachten fabrikanten een stijging van de prijzen van cellen en daarmee van de panelen (zie ook: https://www.pv-magazine.com/2020/02/04/coronavirus-could-cause-solar-panel-price-spike/).

Belangrijk om in onzekere tijden als deze uw forecast met ons te delen. Wij adviseren u om ook uw klanten tijdig te informeren over deze situatie. Ook voor u is het overmacht. U kunt uiteraard ook contact opnemen met uw accountmanager voor de nieuwste updates.

 

Update 30-01-2020

Het mag inmiddels geen verrassing zijn dat het Coronavirus gevolgen gaat hebben voor de handel tussen China en de rest van de wereld. Zo ook voor ons. Momenteel worden wij overspoeld met aanvragen uit heel Europa voor panelen en omvormers, wat duidt op een onzekere periode van schaarste.

Eerlijkheidshalve moeten wij zeggen dat er geen concreet antwoord is op de vraag wat dit voor ons zal gaan betekenen. De signalen, die we iedere dag weer opvangen, zien er niet gunstig uit. Hierbij een eerste update:

  • Vakantieperiode rondom Chinees nieuwjaar is verlengd tot (tenminste) 10 februari, waardoor de productie stil blijft liggen. In de wetenschap dat men moet reizen en de productie opgestart moet worden is de verwachting dat er geen paneel van de band af zal rollen voor half februari.
  • De bottleneck zit hem ook in de aanvoer van raw material voor de productie van panelen. Interne Chinese distributie ligt grotendeels plat en indien de vakantie periode wordt verlengd zal dit voor ons nog grotere vertragingen zorgen.
  • Momenteel horen wij van rederijen dat schepen voor een periode van 4-6 weken niet kunnen/zullen uitvaren.

Kortom wees alert en gewaarschuwd dat wij een zeer onrustige periode verwachten en blijf met ons in gesprek over de (on)mogelijkheden de komende maanden. Wij zullen blijven vechten voor uw orders en posities voor nu en de komende maanden, maar dat er, met de kennis van vandaag, onzekere tijden aanbreken en niets vanzelfsprekend zal zijn, is glashelder.