Hoogstwaarschijnlijk vervallen de Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen per 3 september 2018

De Europese Unie heeft deze week gestemd over de importheffingen op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen uit China. De conclusie van deze stemming is dat de importheffingen hoogstwaarschijnlijk komen te vervallen per 3 september 2018.

Uit interne correspondentie in handen van Solar Magazine blijkt dat het Trade Defence comité van de Europese Raad het voorstel van de Europese Commissie heeft besproken om geen Expiry Review te openen. Volgens Reuters heeft het merendeel van de Europese lidstaten daarbij besloten dat de importheffingen stopgezet dienen te worden. De datum stond al vastgesteld op 3 september 2018.

De Europese Unie maakte half maart bekend dat het de importheffingen op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen die afkomstig zijn uit China per 3 september 2018 wil laten vervallen. Tot 3 juni kon er bezwaar aangetekend worden tegen dit voorstel. Begin juni werd verwacht dat het voorstel van de importheffingen met een jaar verlengd zou worden. Uit documenten die de redactie van Solar Magazine heeft ontvangen, blijkt dat er een bezwaar was aangetekend, een zogenaamd ‘Expiry Review’-verzoek. Maar de Europese Unie heeft dit verzoek blijkt nu naast zich neergelegd.

De Europese Unie zal het stopzetten van de importheffingen vermoedelijk in de komende dagen via de officiële kanalen bevestigen.

Wat betekent dit nou precies?

Europese landen kunnen vanaf 3 september zonnepanelen direct halen uit China. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit resulteren in dalende prijzen.
Wij houden graag iedereen op de hoogte en zullen u informeren als we over meer informatie beschikken.