Blog: Aryan Uthman

16-06-2021

Prijzen en beschikbaarheid: wat kunnen we deze zomer verwachten?

 

Nu er eindelijk een einde lijkt te zijn gekomen aan de steeds stijgende prijs voor silicium, zou je kunnen verwachten dat de prijs voor modules zou kunnen gaan dalen en de beschikbaarheid zal verbeteren. Niets is echter minder waar. Wat is er aan de hand?

Doordat de prijs van silicium zo hard gestegen is en fabrikanten niet zeker waren van voldoende afzet tegen deze hoge prijzen, hebben veel fabrikanten productielijnen stilgelegd. Wat ze ongetwijfeld ook hadden bedacht is dat wanneer de vraag naar silicium daalt, de prijs ook zou moeten gaan dalen, waardoor de prijs van cellen zou moeten gaan dalen en daarmee de prijs van panelen. Daarmee zou de cirkel doorbroken zijn en zou de productie weer verhoogd kunnen worden.

Dat was volgens mij de gedachte maar er is iets aan de hand waardoor deze laatste twee stappen niet gezet worden. Dat komt door de logistieke problemen als gevolg van de pandemie en de stijgende wereldvraag van goederen uit China. Mijn verwachting is dat de vrachttarieven nieuwe hoogtepunten blijven bereiken en op de langere termijn boven hun pre-pandemische niveaus blijven. De concurrentie om zeevrachtcapaciteit is geïntensiveerd naarmate economieën zich verder openstellen en voorraden worden opgebouwd (het bekende “hamstergedrag”).

Wat merken we hier dan precies van?

  • We krijgen vaker en vaker te horen dat ze wel willen verschepen, maar dat er geen containers beschikbaar zijn en/of geen plek op een boot. Dit probleem verergert zich met de week en is voorlopig ook nog niet opgelost.
  • Als gevolg van een nieuwe uitbraak in de provincie Guangdong, zit de stad Shenzhen in een lockdown. Een groot deel van de omvormers, die we in Europa gebruiken, worden daar gemaakt. Doordat de fabrieken niet op volle kracht kunnen produceren en de haven op slot zit, verwacht ik een tekort aan omvormers.
  • In Rotterdam zien we capaciteitsproblemen, waardoor het lossen, verwerken en vervoeren soms langer duren.

Aangezien de vraag in Europa hoog blijft, zien we door de logistieke problemen, hogere kostprijs en teruglopende productie, de prijs van panelen alleen maar verder stijgen. We gaan nu hard richting € 0,26 per Wp en we voorzien op zeer korte termijn een prijs van € 0,28 als realistisch scenario. De moeilijkheid om prijsstijgingen op deze schaal in marges op te vangen, betekent dat uw klanten de gevolgen zullen gaan voelen door prijsverhogingen of veranderingen in de beschikbaarheid van producten. Kunnen we überhaubt nog wel panelen en omvormers leveren richting het einde van het jaar? We zitten midden in een bijzonder jaar, zoveel is zeker.

 

Aryan Uthman

Team Lead Sales Benelux