Blog: Frank Heijckmann

24-07-2020

Prijsdaling van meer dan 25% in 2 maanden… maar hoe lang nog?

 

We genieten al een paar maanden van sterk dalende prijzen van panelen. De daling kwam sneller en was groter dan menigeen had verwacht (en dat is inclusief ikzelf). Het is in deze tijd nogal logisch om onmiddellijk COVID-19 als reden aan te geven, maar dat is even iets te gemakkelijk. Corona zorgde met name in de maanden maart en april voor tekorten in Europa en zelfs een tijdelijke stijging van de prijzen. De vraag was immers groter dan het aanbod, omdat er in China minder kon worden geproduceerd. Daarna ging het hard, heel hard. Binnen de kortste keren ging er ongeveer 25% van de prijs af. China heeft in recordtempo haar productie hersteld en de wereldvraag daalde door COVID-19. Dit is echter maar een deel van het hele verhaal. Er zijn een aantal andere redenen aan te wijzen die voor deze exceptionele daling hebben gezorgd.

 

Dalende prijzen

Op de eerste plaats is de kostprijs van halffabricaten sterk gedaald, met name vanwege dalende prijzen voor grondstoffen. De kostprijs van een paneel is dus lager geworden. De tweede reden ligt nogal voor de hand: we hebben de laatste maanden een sprongetje gemaakt in efficiency en formaat van de cellen, waardoor de output van panelen flink is gestegen. Aangezien we de prijs van een paneel rekenen in €/Wp is het logisch dat deze daalt als de output stijgt, zelfs bij een gelijkblijvende kostprijs. Op de derde plaats hebben de grootste fabrikanten, met name JinkoSolar en Longi, hun productiecapaciteit verder uitgebreid tot ruim boven de 15 GWp per jaar. Hoewel de wereldmarkt op dit moment kleiner is dan van tevoren verwacht, gaan ze door met het openen van nieuwe fabrieken. Daarom is er nu een (tijdelijk) overschot op de markt.

 

Dan speelt er nog iets dat mijn aandacht trok de afgelopen weken. Het was opvallend dat deze keer Longi het tempo bepaalde van de prijsdalingen, terwijl zij vorig jaar vaak andere merken volgde. Twee weken geleden zag ik een correlatie tussen de uitspraak in de rechtszaak tussen Q Cells enerzijds en Longi en Jinko anderzijds. De laatste twee zouden een patent van Q Cells hebben geschonden, dat te maken heeft met de manier waarop Perc cellen geproduceerd worden. Jinko heeft, naar het schijnt, haar proces een tijd geleden al aangepast, maar Longi niet. De uitspraak heeft (voorlopig) alleen betrekking op Duitsland, waardoor Duitse klanten massaal Longi vermijden op dit moment omdat de risico’s te groot zijn. Immers panelen gebruiken die onderwerp waren van de rechtszaak, zou kunnen betekenen dat ze verwijderd dienen te worden. We zien dat ontwikkelaars en EPC’ers in andere Europese landen dit voorbeeld volgen. Zou het kunnen zijn dat Longi een vooruitziende blik heeft gehad en haar panelen wilde verkopen voordat de uitspraak bekend werd gemaakt? Het is geen hard feit en zeker geen bewezen feit, maar ik vind het wel een bijzonder toevallige samenloop van omstandigheden.

 

Of toch geen verdere prijsdalingen in H2?

De vraag is nu hoe lang zich dit nog voortzet. We willen allemaal graag weten of de prijs nog verder zal dalen en zo ja hoe lang nog en hoe ver de daling zal doorzetten. Ik zie de afgelopen weken de eerste signalen op het wereldtoneel verschijnen die anders doen vermoeden. Er is een rapport verschenen van Goldman Sachs op 3 juli waarin een aantal interessante statements worden gemaakt door het management van verschillende fabrikanten. Belangrijkste conclusie is dat men een sterke stijging van de vraag naar panelen in China verwacht in de tweede helft van het jaar en groei in Noord-Amerika en Europa in diezelfde periode. Ik merk zelf dat de ‘productie-slots’ bij de grote merken vol lopen tot ver in Q4. Dat kan maar 1 ding betekenen: de orderboekjes zitten vol. Daarnaast heeft er een serie explosies plaatsgevonden in de siliciumfabriek van GCL in Xinjiang, goed voor 10% van de wereldproductie van poly silicium. We zien nu al significante prijsstijgingen voor mono-SI cellen (+15%).  Maar wat betekent dit nu voor ons in Europa?

 

Ik geloof niet dat prijzen per direct gaan stijgen, maar ik geloof wel dat we voorlopig de bodem hebben bereikt. Maar prijs is één ding, beschikbaarheid is minstens net zo belangrijk. Daar waar we de afgelopen maanden er goed aan deden om op het allerlaatste moment panelen in te kopen, denk ik dat dit voor de rest van Q3 en Q4 wellicht niet de beste strategie is. Uiteraard mag iedereen hier anders over denken, maar ik zie de markt schuiven en als ie gedraaid is, zijn we te laat. En we weten allemaal hoe snel dat kan gaan.

 

Frank Heijckmann

Founder PVO International