Blog: Frank Heijckmann (vervolg)

20-08-2020

Onzekere tijden….wat kunnen we verwachten?

 

Vorige maand schreef ik over de kans op een prijsaanpassing van panelen in de loop van Q3 en Q4. Er kwamen meer en meer signalen dat er iets stond te gebeuren, de vraag was alleen wanneer en hoe groot zou de impact worden.

 

Inmiddels wordt het antwoord steeds duidelijker. De prijzen van silicium zijn hard gestegen, waardoor wafers in prijs zijn gestegen. Hierdoor zijn de cel prijzen gestegen, waardoor de prijs van panelen gestaag stijgt. Maar dat is helaas niet het enige. We zien dat veel fabrikanten voor dit jaar uitverkocht zijn en dat er meer druk komt op de beschikbaarheid. Mede door externe factoren (explosie bij GCL fabriek en overstromingen bij de Tongwei fabriek) zijn de prijzen aan het stijgen en daar komt vervolgens nog de toenemende wereldvraag bovenop, waardoor een giftige cocktail is ontstaan.

Je zou bijna denken dat er een plan aan ten grondslag ligt, want zoveel pech is wel een beetje toevallig. Maar goed, ik ben geen complotdenker, dus laten we het bij de feiten houden. Mijn verwachting is dat de prijzen nog wel een tijdje door gaan stijgen en dat de beschikbaarheid krapper wordt. Maar hoe zal dit zich ontwikkelen de komende maanden? Ik zie twee mogelijke scenario’s:

 

Scenario 1

De verwachting is dat Tongwei haar fabriek over een paar weken weer operationeel heeft en dat GCL vanaf half september weer volledig in bedrijf is. Dan is de verwachting dat de prijs van silicium zal gaan dalen. Echter duurt het ongeveer 3 maanden voordat silicium van wafer naar cel en vervolgens naar module is verwerkt. Dus een prijsdaling van silicium werkt pas na een aantal maanden door in de moduleprijs. Met andere woorden, als mijn verwachting uitkomt dat de prijs van silicium vanaf half september gaat dalen, hebben we daar pas vanaf leveringen in januari profijt van.

 

Scenario 2

Een tweede scenario is dat er aan het einde van het jaar, vanaf november, toch nog wat extra beschikbaarheid komt (wel tegen hogere prijzen). Dit heeft te maken met dat we annuleringen zien van contracten tussen fabrikanten en Chinese ontwikkelaars (vaak utility-scale projecten). De fabrikanten moeten hun prijzen verhogen, ondanks gemaakte afspraken, vanwege de stijgende prijzen van cellen. In sommige gevallen zullen ontwikkelaars deze verhoging kunnen dragen, maar in sommige gevallen ook niet. De vraag is wat er met deze productie-slots zal gaan gebeuren als de ontwikkelaars annuleren? Voor hogere prijzen in Europa verkopen zou een afweging kunnen zijn. Kortom: er zou wat extra capaciteit richting Rotterdam kunnen komen, maar de prijs zal zeker hoger zijn dan vandaag.

 

In beide scenario’s zullen de prijzen voorlopig nog niet dalen en zal er in meer of mindere mate een krapte ontstaan. De vraag is wanneer we teruggaan naar het niveau van juni dit jaar. Mijn voorzichtige prognose is dat dit op zijn vroegst pas in maart 2021 zal zijn. Pas vanaf productie na Chinees Nieuwjaar (februari 2021) zullen prijzen weer verder dalen naar het oude niveau. Echter is maart nog ver weg, dus voorspellen wat er gaat gebeuren over een half jaar gaat gepaard met een grote mate van onzekerheid. Laten we in ieder geval zorgen dat we zo goed mogelijk voorbereid zijn!

 

Frank Heijckmann

Founder PVO International