Blog: Frank Heijckmann

01-10-2021

Wat kunnen we de komende kwartalen verwachten?

 

Het is de hoogste tijd om u weer eens mee te nemen in de afwegingen die wij bij PVO op dit moment maken. Het zijn onzekere tijden en niemand weet precies wat er zal gaan gebeuren. Wij ook niet, maar het is goed om de belangrijkste indicatoren eens op een rij te zetten:

  1. De prijs van silicium en andere halffabricaten is weer aan het stijgen sinds een paar weken. Het leek even de goede kant op te gaan, maar het lijkt nu vrij structureel te stijgen. De prijs is deze week gestegen naar 212RMB per kg. Dat is nog maar 5RMB verwijderd van de hoogste prijs, bereikt in juni van dit jaar.
  2. China heeft aangekondigd volgend jaar 100 GWp (!) te gaan realiseren, met name door het stimuleren van dakprojecten. Bij een totale productiecapaciteit van ongeveer 200 GWp blijft er voor de rest van de wereld nog ongeveer 100 GWp over. De vraag zal de productie blijven overtreffen als het waar is wat China zegt. In het verleden zijn prognoses uit China vaker niet uitgekomen. Maar ook als China zou achterblijven, dan nog verwacht ik geen productieoverschot. Veel projecten zijn verschoven naar volgend jaar en in veel landen, ook in Europa, blijft de vraag stijgen.
  3. De grootste onzekerheid zit volgens mij in de ontwikkeling van de transportkosten. Ik hoor en lees verschillende meningen hierover. De rode draad is dat er onzekerheid is en dat het niet op korte termijn zal gaan dalen. Het is zo relevant op dit moment omdat de transportkosten ongeveer € 0,035 per Wp zijn en een halvering van de kosten een grote impact heeft op de prijs van een paneel. Ik verwacht voor Q1 misschien een lichte daling en een stabilisering in Q2. Wellicht dat de transportkosten daarna zouden kunnen normaliseren, maar dat is allerminst zeker. De druk die door de Chinese en Amerikaanse overheid wordt uitgeoefend op de reders heeft vooralsnog weinig effect. Zij vinden deze hoge kosten onwenselijk, ondermijnend en een gevaar voor toekomstige economische groei. De vraag blijft of het effect zal hebben en wanneer.
  4. Het laatste nieuws is dat China heeft aangekondigd solar plants een aantal weken stil te leggen vanwege het energieverbruik en een overschrijding van de vastgestelde CO2 uitstoot. Er is in China door de hoge prijs van kolen en gas zelfs sprake van elektriciteits-uitval. Er komt maar sporadisch meer nieuws hierover naar buiten, maar ik hoor van fabrikanten dat het de productie van alle grote fabrikanten negatief zal beïnvloeden. Hierover zal later ongetwijfeld meer in het nieuws komen.

De conclusie is dat ik geen serieuze prijsdaling verwacht de komende kwartalen. Tot einde van het jaar zal de schaarste aanblijven en de prijs hoog blijven. Op dit moment een positie nemen voor levering in Q1 zou niet onverstandig kunnen zijn, aangezien de prijs voor Q1 iets lager is dan op dit moment en de indicatoren eerder een prijsstijging aangeven dan een prijsdaling. Een keer zal de prijs weer gaan dalen, maar een daling naar het niveau van juli 2020 zie ik in 2022 niet gebeuren.

 

Frank Heijckmann

Commercieel Directeur PVO International