Blog: Frank Heijckmann

06-05-2021

Prijzen blijven stijgen, een evenwicht is nog ver te zoeken

 

Kwartaal 1 van 2021 is voorbij en het is duidelijk geworden dat wat we voorspelden ook is uitgekomen. De prijzen van panelen gaan in een rechte lijn naar boven. Zo moesten we door de € 0,20/Wp barrière heen begin dit jaar en later door de € 0,21/Wp. En de trend is en blijft stijgend, maar hoe lang gaat dit nog door?

Om dit te begrijpen moeten we iets dieper in de materie duiken. De prijs wordt op dit moment vooral beïnvloed door de prijs van poly-silicium en de verhouding van vraag en aanbod. Hieronder ziet u de prijsontwikkeling van poly-silicium dit jaar.

Zoals u waarschijnlijk weet worden van poly-silicium wafers gemaakt, waarvan weer cellen worden gemaakt. Ook de prijzen van andere half fabricaten blijven stijgen, zoals koper, zilver, EVA, maar cellen maken een veel groter deel uit van de totale kostprijs. Vorige week steeg de prijs verder naar 170 RMB/kg. De hele markt vraagt zich af hoe lang dit nog door kan gaan. Daqo, een grote fabrikant van poly-silicium verwacht dat het rond de 170RMB/kg zal blijven, maar TongWei verwacht een nieuw evenwicht rond de 200 RMB/kg. Er wordt vanuit de Chinese fabrikanten van modules veel druk gezet op de leveranciers van poly-silicium, maar dat maakt blijkbaar nog geen enkele indruk. Ons idee is dat de vraag naar poly-silicium groter is dan het aanbod. Er werd begin dit jaar gesproken over een totale productiecapaciteit van panelen van ongeveer 180 GWp in 2021, een wereldvraag naar modules van ongeveer 190 GWp en een vergelijkbare capaciteit aan poly-silicium. Na de enorme prijsstijging van eerst het glas en nu poly-silicium, kunnen we geen andere conclusie trekken dan dat de capaciteit van de productie van panelen sneller gegroeid is dan de supply chain heeft kunnen bijbenen. En zolang de wereldvraag naar zonnepanelen hoog blijft, zal dit niet snel veranderen. De productiecapaciteit van poly-silicium wordt uiteraard verhoogd, maar het tempo is te laag op dit moment.

We hebben vanuit China begrepen dat zelfs de Chinese overheid zich hiermee bemoeit, immers hoge prijzen van panelen zou een streep kunnen zetten door de klimaatdoelstellingen van de overheid. We weten uit ervaring dat bemoeienis van de overheid altijd een effect zal hebben, de vraag is echter hoe snel wij daar iets van gaan merken in Europa. Sommigen zeggen dat projecten zullen worden uitgesteld door de hogere prijzen en dat daarmee de vraag zal dalen en daarmee de prijzen. Echter, veel fabrikanten zijn al tot en met Q3 uitverkocht omdat veel van hun klanten posities hebben genomen. Wij merken zelf niets van een vraaguitval en wij zien weinig signalen in de markt die hierop wijzen. Anderen zeggen dat de prijzen wel moeten dalen omdat dat ieder jaar gebeurt, immers de prijzen volgen een vast patroon van prijsdalingen en stijgingen…

Wij hebben begrepen dat er fabrikanten zijn die hun productielijnen uitzetten omdat ze met de hoge prijzen van wafers en cellen geen competitieve prijzen kunnen vragen voor hun panelen. Niets produceren is goedkoper dan met verlies produceren. Als dat al zo is, zou dat betekenen dat de prijzen alleen maar verder zullen stijgen.

Wat verder opvalt op dit moment is dat de prijs van cellen minder snel stijgt dan de prijs van silicium. Dat heeft te maken met het feit dat onafhankelijke celfabrikanten proberen te voorkomen dat de ‘Big 5’ (Longi, Jinko, Trina, JA en Canadian) hun eigen celproductie verder gaan opvoeren. Deze 5 worden steeds groter en machtiger en de rest zal grotendeels verdwijnen of worden opgeslokt is mijn verwachting. Dus de toekomst van deze celfabrikanten is in hoge mate afhankelijk van de bereidheid van de grote 5 om bij hen cellen in te kopen. Door de prijs relatief laag te houden (lees: minder snel te laten stijgen dan de prijs van poly-silicium), hopen ze hun verkopen in de toekomst zeker te stellen.

Het is interessant te zien in welke mate de grote 5 verticaal geïntegreerd zijn en in hoeverre ze worden beïnvloed door de stijgende prijs van poly-silicium. Hiervoor heb ik het volgende overzicht gemaakt:

Dit is uiteraard een momentopname, alle fabrikanten zijn aan het opschalen, dus dit verandert snel. Er is een aantal snelle conclusies te trekken:

  • Ze hebben allen last van de hogere prijzen voor poly-silicium, aangezien dit wordt ingekocht bij derden;
  • Aangezien Longi haar oorsprong vindt in de productie van wafers, hebben zij de hoogste productie van wafers. De rest heeft de productie hiervan in meer of mindere mate afgestemd op hun eigen productie van cellen;
  • Ze moeten allen cellen bij derden inkopen om hun productiecapaciteit van modules optimaal te kunnen inzetten.

Uit China hebben we vernomen dat alle fabrikanten financieel te lijden hebben onder de sterk gestegen prijzen van halffabricaten. Ze fabriceren namelijk zelf (nog) geen poly-silicium. Grote partijen in de wereld, zoals wij, die op tijd inzagen dat prijzen verder zouden gaan stijgen en daar tijdig op hebben ingespeeld door veel in te kopen, hebben de marges bij de fabrikanten sterk onder druk gezet. De grote fabrikanten zullen er de komende kwartalen alles aan doen om hun cijfers voor 2021 te ‘redden’, dus ook dat is een extra reden voorlopig geen prijsverlagingen te verwachten.

Het gaat dus nog wel even duren. Mijn verwachting is dat prijzen nog verder zullen stijgen. Het is dus aan te raden niet te lang te wachten met uw inkoop voor projecten die u dit jaar nog wilt realiseren. De prijs zou best eens ergens dit jaar kunnen stabiliseren, maar zeker is dat allerminst. De kans op slechte beschikbaarheid eind Q3 en Q4 dit jaar is groter dan de kans op een prijsdaling. Aan de andere kant is niets zeker en moet iedereen zijn eigen afweging maken. Ik hoop u echter, ondanks deze onzekere tijden, iets meer inzicht te hebben kunnen geven.

 

Frank Heijckmann

Commercieel directeur PVO International