Blog: Arne Huibers

29-10-2020

Wat kunnen we verwachten in de eerste helft van 2021?

 

Als inkoopverantwoordelijke wordt mij vaak de vraag gesteld wat we kunnen verwachten de komende periode. Langzaam maar zeker wordt het beeld duidelijk en neem ik u graag mee in mijn gedachten.

 

Zolang vraag en aanbod enigszins in balans zijn en de prijs van halffabricaten min of meer stabiel blijft, zal de prijs per Wattpiek gestaag dalen door de steeds stijgende efficiency van panelen. Immers de kosten van een paneel zijn de optelsom van de onderdelen en de kosten van productie. Zolang die gelijk blijven zal de prijs per Wattpiek automatisch dalen.

 

In de blog van mijn collega Frank Heijckmann werd al in juli en later in augustus gewezen op een aantal factoren die beschikbaarheid en prijzen zouden kunnen beïnvloeden. De stijgende vraag van met name de Chinese markt en de stijgende prijs van silicium en wafers hebben de prijzen in Q3 in eerste aanzet gestabiliseerd en later doen stijgen. De vraag is nu wat we kunnen verwachten in de eerste helft van 2021. Wat zien wij op dit moment gebeuren wat van invloed kan zijn voor prijzen en beschikbaarheid de komende twee kwartalen?

 

Projecten uitgesteld

Aan de vraagzijde zien we iets bijzonders. Door COVID-19 zijn veel projecten in de wereld uitgesteld. Vandaar ook de sterk dalende prijzen in Q2 van dit jaar. Deze projecten zullen echter een keer gerealiseerd gaan worden, grotendeels in de eerste helft van volgend jaar. Daarnaast zijn Chinese projecten, die zonder subsidie gebouwd worden door energiemaatschappijen van de staat, uitgesteld door de gestegen prijzen in Q4. Ook voor deze projecten geldt dat ze ergens in 2021 zullen worden gerealiseerd.

 

De grote fabrikanten hebben weliswaar hun productiecapaciteit flink opgeschroefd, naar eigen zeggen gaan JinkoSolar, Trina Solar en Longi Solar op korte termijn naar meer dan 30 GW productiecapaciteit op jaarbasis. Echter is er onvoldoende opgeschaald bij de toeleverende bedrijven. Hierdoor zijn de prijzen voor glas gestegen met 55% de afgelopen 3 maanden en EVA met 6%. Daarnaast zijn de prijzen van zilver en aluminium voor het maken van busbars ook flink gestegen. Naast de prijsstijging zorgt het tekort aan glas ervoor dat er in Q4 productielijnen stil zijn komen te staan. Er zijn verschillende studies die aangeven dat de vraag in Q4 rond de 36GW was, maar de levering blijft steken op 26GW.  Er bestaat geen twijfel dat het tekort aan glas hier de oorzaak van is. Of de cijfers precies kloppen weet ik niet, maar de boodschap die we hieruit leren is wel duidelijk: ondanks het feit dat er meer capaciteit is gecreëerd, blijft de werkelijke productie achter bij de vraag en zijn de kosten van halffabricaten gestegen.

Beschikbaarheid

We zien nu al dat vandaag bestellen voor levering in Q1 niet meer haalbaar is. We zien het zelfs met de dag opschuiven, steeds verder Q2 in. Verwacht dus niet dat grote projecten voor realisatie in Q2 nog in het begin van 2021 besteld kunnen worden.

 

Beschikbaarheid wordt een issue in het eerste deel van 2021. Dit effect wordt nog versterkt door het feit dat veel distributeurs in Europa geen grote posities durven te nemen omdat ze worden geconfronteerd met hogere prijzen en bang zijn te duur in te kopen. Kortom: het wordt een hete winter.

 

Arne Huibers

Directeur Inkoop PVO International