2018 uitstekend jaar voor zonnepaneel-eigenaren

Het jaar 2018 is nog in volle gang, maar de totale opbrengst van zonne-energie van vorig jaar is al behaald en zelfs overtroffen.

Het jaar 2018 is nog niet om of het is al een recordjaar wat betreft de opbrengst van zonne-energie. De gemiddelde opbrengst van 2018 ligt tot nu toe aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. In de periode januari tot en met midden oktober, brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde zo’n tien tot vijftien procent meer op (afhankelijk van de locatie in Nederland).

Opbrengst afgelopen kwartaal

De hoeveelheid zonne-energie steeg afgelopen kwartaal (juli – september) van 2,7 petajoule naar 4,9 petajoule. Dat kwam voor een groot deel door het forse aantal zonnepanelen dat in Nederland is bijgeplaatst sinds vorig jaar. Met 4,9 petajoule kunnen circa 450.000 huishoudens het hele jaar van elektriciteit worden voorzien.

Kou en felle zon is het best

De meeropbrengst van dit jaar lijkt vooral te danken aan een opvallend hoge opbrengst in de maanden mei en juli. In juni, augustus en september was de opbrengst gemiddeld. Ook in februari was de opbrengst opvallend hoog. Een lange, warme zomer betekent overigens niet automatisch dat zonnepanelen bovengemiddeld presteren. Zonnepanelen presteren minder goed met extreme warmte, zoals we afgelopen zomer hebben gehad. De perfecte combinatie voor maximale opbrengst is kou en felle zon. Maar omdat de zon vaker en langer schijnt in de zomer, weegt dat voordeel ruimschoots op tegen het nadeel van de hitte.

Overzicht van energieopwekking in Nederland

Afgelopen zomer is de website van Energieopwek.nl aangepast en kan iedereen eenvoudig zien hoeveel duurzame energie er wordt opgewekt in Nederland. Je kunt dagelijks zien hoeveel er wordt opgewekt met duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, warmtepompen, waterkracht, biomassa, etc. In totaal leverden al deze duurzame energiebronnen bij elkaar 18,5 petajoule aan energie op in de afgelopen zomer.

Bron: NOS en Solar Magazine