2018 een topjaar voor zonnepaneeleigenaren

Eigenaren van zonnepanelen hebben in 2018 een topjaar gehad. Het aandeel groene energie is niet alleen gestegen, maar ook de opbrengst van de zonnepanelen zorgden voor een nieuw record in 2018.

Het totale groene energie aandeel in het totale energieverbruik in Nederland is dit jaar gegroeid van 6,6 procent naar 7,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. Er werd in het jaar 2018 vooral meer stroom geproduceerd met zonnepanelen. De productie van zonnepanelen steeg in 2018 met maar liefst 50 procent. Dit was onder andere te danken aan de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland.

Voor de eigenaren van zonnepanelen resulteerde de opbrengst in 2018 tot een die 10 tot 25 procent hoger is dan verwacht, aldus de Universiteit Utrecht. De eigenaren in het oosten van Nederland profiteren het meeste van de zon.

In de maand oktober was al duidelijk dat bij nagenoeg alle eigenaren van zonnepanelen al meer zonne-energie was opgewekt dan er normaal wordt opgewekt in een heel kalenderjaar. Dit is uit onderzoek van SolarCare gekomen. Dankzij de topmaanden mei en juli lag de opbrengt in 2018 gemiddeld 11 procent hoger dan in 2017. Deze cijfers zijn gebaseerd op het monitoren van 2.500 zonnestroominstallaties verdeeld over alle provincies in Nederland.

 

Bron: Solar Magazine | Nu.nl | Energieopwek.nl | CBS